Muhtemelen rezene çayını defalarca duymuşsunuzdur. Belki de mutfağınızda bile bulunmasına rağmen bugüne kadar kullanma gereği duymadınız. O zaman gelin size rezene çayının ne işe yaradığından, faydalarından bahsedelim. Ayrıca bu yazı sonundan rezene çayı kullanmak isterseniz rezene çayına ait bir çok tarifi yazının sonunda bulabileceksiniz.
Rezene Çayı Ne İş Yarar?
Bilimsel olarak Foeniculum vulgare olarak bilinen rezene, hem tıbbi olarak hem de evlerimizde günlük olarak kullandığımız aromatik bir bitkidir. Anavatanı Akdeniz ve Yakın Doğu olan rezene çayını günümüzde hemen hemen her markette ya da bitkisel ürünler satan yerlerde bulmak mümkün. Rezene tohumunun anason benzeri bir tadı vardır, bu tohumlar ayrıca yağ ve ilaç yapımı için de kulanılırlar.
Bu kadar geniş alanda kullanımı ile ön plana çıkan rezene çayı sağlığınız için de faydalıdır.
Rezene Çayı Neye İyi Gelir?
Rezene çayı, insan sağlığına olan faydaları ile popüler olmuştur. Bu popülerliğini içeriğinde bulunan çeşitli antioksidanlara borçludur. Rezene çayının sağlığınız için olumlu etkilerinden bazıları, sindirimi ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesidir.
Faydaları özelliklerine ek olarak, A, B-kompleksi, C ve D vitaminleri, amino asitler ve sayısız diğer besin elementleri ile rezene vitamin açısından da gayet zengindir.
Şimdi, rezene çayının faydalarına daha ayrıntılı bakalım…
Rezene Çayı Faydaları
1. Sindirim Sistemine İyi Gelir
Rezene tohumu kasları gevşeterek sindirim sisteminizdeki ağrıyı azaltan safra akışını uyararak sindirminizi iyileştirebilir. Bu yönü ile rezene sindirimi arttırıcı özelliğe sahiptir. Rezene ayrıca vücudunuzda biriken gazın dışarı atılması yolu ile şişkinliğinizi azaltır ve rahatlamanızı sağlar.
Rezene, çok eski yılllardan beri, şişkinliğin hafifletilmesi için kullanılan bir kaç bitkiden biridir.Geleneksel Fars bilim adamlarına göre rezene, şişkinliği hafifletmeye yardımcı olabilecek birkaç bitkisel bileşenden biridir. Ve çok sayıda tıbbi çalışma, rezenenin gastrointestinal sistem sağlığını iyileştirmek için etkili olduğunu göstermektedir.
2. Zayıflamak için Rezene Çayı Kullanın
En çok merak edilen sorulardan biri, rezene çayı zayıflatır mı? Evet, rezene çayı zayıflamanıza yardımcı olur. Rezenenin sindirim sisteminizi iyileştirerek, tükettiğiniz besinleri daha iyi özümsemenizi sağlayarak, tokluk hissinizi artırır ve yeme isteğiniz azaltır. Böylelikle zayıflamanızın önünü açar.
3. Solunum Hastalıklarının Tedavisi için Kullanılır
Mısırda yapılan bir çalışmada rezenenin, solunum hastalıklarını tedavi etmek için yüzyıllardır kullanıldığı ortaya çıkmıştır. Rezene otu, ayrıca üst solunum yollarında aşırı mukoza birikmesinin önlenmesi için de kullanılmaktadır.
Rezene ayrıca, solunum sisteminde ortaya çıkan spazmları yatıştırmaya yardımcı olur. Solunum yollarını temizleyerek daha rahat nefes almanızı sağlar.
Nutritional Geography web sitesine göre rezene akciğerler için son derece faydalı bir bitkidir.
4. Kalp Sağlığınıza İyi Gelir
Karaciğer ve kalp sağlığı arasında, çoğumuzun farkında olmadığı bir bağlantı var. Karaciğer kolesterolün üretildiği ve parçalandığı yerdir. Sağlıklı bir karaciğer kolesterolü daha etkili bir şekilde parçalayarak onu düzenler. Rezene karaciğer fonksiyonlarını destekleyen ve dolaylı olarak kalp sağlığını destekleyen bir bitkidir.
Rezene ayrıca mükemmel bir lif kaynağıdır. İçeriğinde bulunan lifler, kolesterolün yeniden emilmesini önler ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar.
Mükemmel bir potasyum kaynağı olan rezene kan basıncını kontrol etmeye ve sodyumun istenmeyen etkilerine karşı koyar. Bu durum, hipertansiyon ve nihayetinde kalp hastalığını önler.
5. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Rezene bağışıklık sistemini güçlendiren güçlü bir antioksidan olan C vitamini için mükemmel bir kaynaktır. Rezene ayrıca T-hücrelerinin üretimini uyarabilen selenyum içerir (T-hücreleri bağışıklık siteminiz için önemlidir).
Rezene ayrıca bağışıklık sistemini geliştirmeye yardımcı olan antimikrobiyal özelliklere de sahiptir.
6. Göz Sağlığız için Faydalıdır
Rezene tohumu ekstraktlarının glokom tedavisinde potansiyel olarak yararlı olduğu bulunmuştur.
C vitamini açısından zengin olan rezene, gözlerin korunmasında önemli bir rol oynar. Gözler daha yüksek bir metabolik hıza sahip olduğundan, yüksek C vitamini içeriği ile rezene göz sağlığınız için faydalı bir tercih olacaktır.
Bunca göze faydasına ek olarak, rezene çayı göz iltihabını tedavi etmek için de kullanılabilir.
7. Hormonal Dengenizi Düzenler
Rezene, İtalya’da yapılan bir çalışmaya göre göre hormonal dengeyi destekleyen fitoöstrojen içeren gıdalardan biridir. Amerika’da yapılan bir çalışmaya göre, rezene tohumları, üreme çağındaki kadınlarda en yaygın görülen hormonal bir bozukluk olan PCOS’u (polikistik over sendromu) tedavi etmek için de faydaları olduğu bilinmektedir.
Rezene içindeki fitoestrojen, otu hormonal dengesizliğe bağlı semptomları azaltmak için ideal yapan şeydir. Rezene ayrıca vücudun kendi hormonlarını düzenlemeye ve potansiyel dengesizlikleri önlemeye yardımcı olan fitohormonlar içerir.
Progesteron, tiroid ve glandüler sistemi dengeleme konusunda en önemli hormondur. Rezene bu konuda yardımcı olan progestojenik maddelere sahiptir.
8. İltihap Söktürücü Özelliği Vardır
Yapılan araştırmalarda, rezene çayının bazı enflamatuar hastalıklara iyi geldiği görülmüştür. Bitki ayrıca, düşük düzeyde iltihaplanmalara iyi gelen bir antioksidan barındırdığından iltihap söktürücü görevi de görmektedir.
9. Adet Ağrılarına İyi Gelir
Rezene, adet döneminde ağrılı menstruasyon dönemi geçiren kadınların geçirdiği kramplar üzerinde etkilidir. Bu dönemde uterus kaslarının kasılmasıyla oluşan kanamalarda görülen azalma, ağrıya neden olmaktadır. Rezene çayı, bu kasların gevşemesine sebep olarak kan akışınızı rahatlatır ve ağrıyı azaltır.
10. Rezene Çayı Bebekler İçin Faydalıdır
Rezene çayı, bebeklerde oluşan gazın dışarı atılmasına yardımcı olmaktadır. Rezenenin, bebeklerin bağırsaklarında rahatlatıcı etkisi bulunmaktadır. Bebeğiniz için rezene kullanmayı düşünüyorsanız, 4 aylıktan küçük olmaması gerekmektedir. Ayrıca kullanmadan önce doktorunuza danışmanız önerilir.
11. Diyabet Tedavisine Yardımcı Olur
Yapılan çalışmalar, rezenenin kanda bulunan glikoz seviyesini düşürücü nitelikte etkisi olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Rezene, C vitamini açısından iyi bir kaynak olduğu için diyabet hastaları üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Yüksek miktarda vitamin alımının, tip 2 diyabet hastalarında kan şekeri düzenleyici etkisi bulunmaktadır.
Rezenenin diyabet hastalığına iyi gelmesinin bir başka sebebi ise potasyum açısından zengin bir besin olmasıdır. Potasyumun insülin duyarlılığını arttırması sebebiyle rezene diyabet hastaları için genel olarak tavsiye edilir.
12. Kanseri Önlemeye Yardımcı Olur
Amerikan bir araştırmaya göre, bitkisel maddelerden biri olan rezene ile birlikte bitkisel maddeler prostat kanserine karşı koruma potansiyeline sahiptir . Rezene çayı, kansere karşı koruma sağlayan çeşitli antioksidanlar içeren çok bileşenli bir karışımdır
Rezene, antikanser aktivitesi gösteren kuersetin dahil olmak üzere sayısız biyoaktif bileşik içerir. Rezene ayrıca, anethole adı verilen bir bitki maddesine atfedilebilecek mükemmel anti-enflamatuar özelliklere de sahiptir. Bu bileşik, enflamasyonu engellemekten başka, normal hücrelerin kanserli olanlara dönüşmesini de engeller.
Rezene ayrıca, meme ve karaciğer kanseri hücrelerine karşı belirgin bir anti-kanser potansiyeline sahip olduğu bulunmuştur. Rezene içindeki lifle birlikte antioksidanlar, kolonun temizlenmesine yardımcı olur ve kolorektal kanseri önler.
13. Rezene Çayının Erkeklere Faydaları
Rezene bir libido-güçlendirici olarak bilinir ve özellikle erkeklerde cinsel isteği artırabilir. Ayrıca mesane ve prostat ile ilgili rahatsızlara iyi geldiği gibi orgazmı da uzattığı görülmüştür.
Rezene Çayının Kullanımı ve Hazırlanışı
İdeal olarak, günde çayda 5 ila 7 gram rezene tohumu kullanabilirsiniz. 500 mg / kg’lık bir dozaj, piloerection ve iştah kaybı gibi olumsuz etkilere neden olabilir.
Rezene Çayı Nasıl Yapılır?
İşte evde rezene çayı yapma süreci:
Neye ihtiyacın var
• Tercihen yüksek uçucu yağ içeriği olan bir torba taze rezene tohumu
• Az miktarda bal
Talimatlar
1. 1 ile 2 çorba kaşığı rezene tohumunu bir havan yardımı ile dövün.
2. Ezilmiş tohumları büyük bir bardağa ekleyin ve üzerine sıcak su ekleyin.
3. Sürahiyi kapatın ve yaklaşık 10 dakika dinlendirin.
4. Tohumları süzerek rezene çayınızın tadını çıkarın. İsteğe göre az miktarda bal ekleyebilirsiniz.
Rezene Çayı Tarifleri
1. Kimyon Kişniş Rezene Çayı Tarifi
Neye ihtiyacın var
• 1 ½ su bardağı
• 2 çay kaşığı rezene tohumu
• 2 çay kaşığı kişniş tohumu
• 2 çay kaşığı kimyon tohumu
Talimatlar
1. Kaynamış suyun içine, kişniş, kimyon ve rezene tohumu ekleyerek kaynatın
2. 5 dakika demlenmesi için bekletin
3. Süzerek servis yapın
2. Nane Ve Rezene Çayı Tarifi
Neye ihtiyacın var
• 2 çay kaşığı nane yaprağı
• 1/2 çay kaşığı rezene tohumu
Talimatlar
1. Tohumları doğrayın ve malzemeleri bir cam kavanoza ekleyin.
2. Kavanoza bir bardak sıcak su koyun.
3. 5 dakika bekletin.
4.Servis edin.
3. Rezene ve Zencefil Çayı Tarifi
Neye ihtiyacın var
• 2 çay kaşığı rezene tohumu
• 1 tatlı kaşığı taze rendelenmiş zencefil
• 1 tatlı kaşığı kuru limon mine çiçeği
Talimatlar
1. Uçucu yağlarını serbest bırakmak için rezene tohumlarını yıkayın.
2. Malzemeleri bir tencereye ekleyin. Su ekleyin ve kaynatın.
3. Kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 10 dakika kısık ateşte kaynatın.
4. Süzerek servis yapın.