Moringa çayı, çok besleyici profili ve diğer birçok sağlık yararları ile güçlü anti-enflamatuar, antioksidan ve doku koruyucu etkisi gösteren bir çay çeşididir. Renk olarak matcha çayı ile benzerlik göstermektedir.
Ayrıca horseradish ağacı, ben ağacı veya baget ağacı olarak bilinen Moringa oleifera, Hindistan, Pakistan ve Nepal’de diyabet, kalp hastalığı, anemi gibi hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde kullanılmaktadır. Ayrıca, artrit, karaciğer hastalığı ve solunum, deri ve sindirim bozukluklarına da iyi gelmektedir.
Birçok hastalık için geleneksel bir çare olarak kullanılan moringa çayının bir çok faydası bulunmaktadır.
Moringa Çayı Faydaları
1. Besin Deposu
Moringa çayı, zengin bir vitamin, mineral ve amino asit kaynağıdır. Önemli miktarda A vitamini, C vitamini ve E vitamini içerir; kalsiyum; potasyum; ve protein açısından da zengindir.
2. Serbest Radikallerle Savaşır
Antioksidanlar, serbest radikaller, oksidatif strese neden olan moleküller, hücre hasarı ve inflamasyonla savaşırlar.
Moringanın yaprakları, flavonoidler, polifenoller ve askorbik asit adı verilen antioksidanlar içerir.
Bir çalışmada moringa ekstraktlarının çiçek ve tohumlara göre daha yüksek antioksidan aktivite, serbest radikal temizleme kapasitesi ve lipid, protein ve DNA oksidasyonunun daha yüksek inhibisyonu olduğu bulunmuştur.
Bu, serbest radikallerin vücutta farklı organlardaki hücrelere verdiği zararı ve bozulmayı önleyerek, bunların sağlıklı ve çalışır durumda kalmasını sağlar.
3. İltihapla Savaşır
Enflamasyon diyabet, solunum problemleri, kardiyovasküler hastalık, artrit ve obezite gibi kronik hastalıklara yol açabilir. Moringa, vücuttaki enflamatuar enzimleri ve proteinleri baskılayarak inflamasyonu azaltır ve moringa yaprak konsantrasyonu, hücrelerdeki inflamasyonu önemli ölçüde azaltabilir.
4. Bazı Diyabet Semptomlarını Azaltır
Moringa çayı, şeker ve glikoz seviyelerini düşürmede ve diyabetik hastalarda oksidatif stresi düzenlemede etkili olmuştur, bu da kan şekerini ve kolesterolü düşürdüğü ve hücre hasarına karşı korumayı geliştirdiği anlamına gelir.
5. Kardiyovasküler Sistemi Korur
Moringa çayı, özellikle kan lipid kontrolünde, arterlerde plak oluşumunun önlenmesinde ve kolesterol seviyelerinin düşürülmesinde kalp sağlığı açısından faydalıdır.
6. Beyin Sağlığını Destekler
Moringa, antioksidan ve nöro-güçlendirici aktiviteleri nedeniyle beyin sağlığını ve bilişsel işlevini destekler. Ayrıca Alzheimer hastalığı için uygun ön sonuçlara sahip bir tedavi olarak test edilmiştir.
E ve C vitaminlerinin yüksek içeriği, nöron dejenerasyonuna yol açan, beyin fonksiyonlarını iyileştiren oksidasyonla mücadele eder. Aynı zamanda beyindeki nörotransmitterler serotonin, dopamin ve noradrenalini normalleştirebilir, bu da bellek, ruh hali, organ fonksiyonu, stres ve haz gibi uyaranlara ve ruhsal sağlında, örneğin depresyon ve psikozda önemli bir rol oynar.
7. Karaciğeri Korur
Moringa çayı, yaprak ve çiçeklerinde oksijeni, toksisite ve hasara karşı karaciğeri koruyan yüksek polifenol konsantrasyonları içerir.
Moringa karaciğerin hasar ve fibrozisini azaltabilir ve karaciğerde oksidasyonu tersine çevirebilir. Moringa yağı ayrıca karaciğer enzimlerini normal seviyelere geri döndürerek oksidatif stresi azaltır ve karaciğerdeki protein içeriğini arttırır.
Karaciğer, kan detoksifikasyonu, safra üretimi, fruktoz metabolizması, yağ metabolizması ve besinlerin işlenmesinden sorumludur ve bu fonksiyonları yalnızca karaciğer enzimleri yardımıyla yerine getirebilir, bu yüzden normal seviyelerde kalmaları hayati önem taşır. Örneğin, daha düşük seviyelerde hepatik enzimler kanı filtreleme yeteneğini bozabilir.
8. Antimikrobiyal ve Antibakteriyel Özellikler İçerir
Moringa’nın enfeksiyonlarla savaşan antibakteriyel ve anti-fungal özellikleri vardır. Kan ve idrar yolu enfeksiyonları ve sindirim problemlerinden sorumlu bakterilerin cilt sorunlarına ve enfeksiyonlara neden olan mantar türlerine karşı etkili olmuştur.
9. Yaraların İyileşmesini Hızlandırır
Moringa yaprakları yaralararda iyileşmeyi sağlayan ve pıhtılaşma süresini azaltabilen kan pıhtılaşma özelliğine sahiptir, bu da yaralanmalarda kanamanın durma süresini yani pıhtılaşmayı hızlandırır.
Moringa Çayı Nasıl Kullanılır?
Moringa tozunu çay olarak kullanabilirsiniz. Moringa çayı kullananlar tadının hafif toprak tadına benzediğini söylerler fakat bu tat kesinlikle rahatsız edici değildir.
Ancak, bağışıklık hücrelerinde toksisite gösterdikleri için tohum ekstresi tüketiminden uzak durmak isteyebilirsiniz.
Moringa çayı büyük miktarlarda laksatif etkilere sahip olabilir, sindirim problemlerinden kaçınmak için günde 1 çay kaşığı kadar tüketmeniz önerilmektedir.