Herkes hayatının belli bir döneminde kendini endişeli hissedebilir. Bu normal bir duygu. Örneğin, bir test yapmadan önce ya da önemli bir karar vermeden önce veya işte bir sorunla karşı karşıya kaldığınızda gergin hissedebilirsiniz. Kaygı bozukluğu ise farklıdır. Böyle bir durumda kendinizi normal bir gerginliğe göre daha rahatsız hissedeceksinizdir. Bu tarz bir rahatsızlıkta normal yaşamınıza devam etmeniz de zorlaşacaktır.
Anksiyete rahatsızlığı olan insanlar için endişe ve korku, sürekli ve bunaltıcıdır. Fakat tedavi ile, birçok insan bu duyguları yönetebilir ve tatmin edici bir hayata geri dönebilir.
Kaygı Bozuklu (Anksiyete) Türleri
Anksiyete bozukluğunun bir çok türü bulunmaktadır:
- Panik atak
Rastgele gelen grevleri hissediyorsun. Bir panik atak sırasında, ayrıca ter, göğüs ağrısı ve çarpıntı hissedebilirsiniz (alışılmadık derecede güçlü veya düzensiz kalp atışları). Bazen boğulduğunuzu veya kalp krizi geçirdiğini hissedebilirsiniz.
- Sosyal anksiyete bozukluğu
Sosyal fobi olarak da adlandırılan bu, gündelik sosyal durumlar hakkında ezici bir endişe ve öz-bilinç hissetmenizdir. Seni yargılayan ya da utanılacak ya da alay konusu olan başkaları hakkında düzeltiyorsun.
- Özel fobiler
Yükseklikler veya uçuş gibi belirli bir nesne veya durumdan korkuyorsunuz. Korku, uygun olanın ötesine geçer ve sıradan durumlardan kaçınmanıza neden olabilir.
Genelleştirilmiş anksiyete bozukluğu. Aşırı, gerçekçi olmayan endişe ve gerginlikle ya da az sebeple hissedersiniz.
Kaygı Bozukluğu(Anksiyete) Belirtileri
Tüm anksiyete bozuklukları bazı genel semptomları taşı:
- Panik, korku ve huzursuzluk
- Uyku sorunları
- Sakin ve hala kalmamak
- Soğuk, terli, uyuşuk veya karıncalanma elleri veya ayakları
- Nefes darlığı
- Kalp çarpıntısı
- Kuru ağız
- Mide bulantısı
- Gergin kaslar
- Baş dönmesi
Kaygı Bozukluğu(Anksiyete) Nedenleri
Araştırmacılar anksiyete bozukluklarını neyin getirdiğini tam olarak bilmiyorlar. Akıl hastalığının diğer formları gibi, beyninizdeki ve çevresel stresinizdeki değişiklikler ve hatta genleriniz de dahil olmak üzere bir şeylerin birleşiminden kaynaklanırlar. Bozukluklar ailelerden kaynaklı olabilir. Hissettiğiniz korku ve diğer duygular, beyninizden bulunan farklı semptomlara bağlı olabilir.
Kaygı Bozukluğu(Anksiyete)Teşhisi Nasıl Konur?
Semptomlarınız varsa doktorunuz sizi muayene edecek ve tıbbi geçmişinizi soracaktır. Semptomlarınıza neden olabilecek tıbbi hastalıkları dışlamak için testler yapabilir. Hiçbir laboratuar testi anksiyete bozukluklarını spesifik olarak teşhis edemez.
Doktorunuz, nasıl hissettiğinize dair herhangi bir tıbbi sebep bulamıyorsa, sizi bir psikiyatrist, psikolog veya başka bir akıl sağlığı uzmanına yollayabilir. Bu doktorlar size bir çok soru soracak, endişe bozukluğuna sahip olup olmadığınızı öğrenmek için araç ve testler kullanacaklar.
Doktorunuz sizi teşhis ederken semptomlarınızın ne kadar süre ve ne kadar yoğun olduğunu düşünecektir. Ayrıca, semptomların normal aktivitelerinizi yapmanıza engel olup olmadığını da kontrol eder.
Kaybı Bozukluğu Tedavileri
Kaygı bozukluğu yaşayanların çoğu aşağıdaki tedavi yöntemlerinden bir veya bir kaçına başvurmaktadır:
İlaçlar: Birçok antidepresan, anksiyete bozuklukları için işe yarayabilir. Bunlar essitalopram (Lexapro) ve fluoksetin (Prozac) içerir. Diğer tedavilerin daha iyi çalışmasına yardımcı olmak için bazı antikonvülsan ilaçlar (tipik olarak epilepsi için alınır) ve düşük doz antipsikotik ilaçlar eklenebilir. Anksiyolitikler de anksiyeteyi azaltan ilaçlardır. Örnekler alprazolam (Xanax) ve klonazepamdır (Klonopin). Panik atakların yanı sıra sosyal veya yaygın kaygı bozukluğu için reçete edilirler.
Psikoterapi: Bu, ruhsal hastalığa duygusal tepkiyi ele alan bir danışma türüdür. Bir akıl sağlığı uzmanı, anksiyete bozukluğunuzu nasıl anlayacağınız ve nasıl ele alacağınız hakkında konuşarak size yardımcı olur.
Bilişsel davranışçı terapi: Bu terapi, derin kaygı veya paniği tetikleyen düşünce kalıplarını ve davranışlarını nasıl tanıyacağınızı ve değiştireceğinizi öğreten belli bir psikoterapi türüdür.
- İlginizi Çekebilir: Sürekli Uyku Hali
Kaygı Bozukluğu(Anksiyete) Nasıl Yenilir?
Bu ipuçları, anksiyete belirtilerinizi kontrol etmenize veya azaltmanıza yardımcı olabilir:
Kahve, çay, kola, enerji içecekleri ve çikolata gibi kafein içeren yiyecek ve içecekleri azaltın. Kafein ruh halini değiştirici bir ilaçtır ve anksiyete bozukluklarının semptomlarını daha da kötüleştirebilir.
Doğru yiyin, egzersiz yapın ve daha iyi uyuyun. Koşu ve bisiklete binme gibi aerobik egzersizler, stres yaratan ve ruh halinizi iyileştiren beyin kimyasallarını serbest bırakmanıza yardımcı olur.
Uyku sorunları ve anksiyete bozukluğu çoğu zaman el ele gider. İyi dinlenmeyi bir öncelik haline getirin. Rahatlatıcı bir yatmadan rutin izleyin. Hala uyumada sorun yaşıyorsanız doktorunuzla konuşun.
Herhangi bir reçetesiz ilaç veya bitkisel ilaç kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız. Birçoğunda anksiyete belirtilerini daha da kötüleştiren kimyasallar bulunur.