Elisa Testi Nedir?
ELISA veya EIA olarak da adlandırılan bir enzim bağlı immünosorbent testi, kanınızdaki antikorları tespit eden ve ölçen bir testtir. Elisa testi, belirli bulaşıcı hastalıklarla ilgili antikorlarınız olup olmadığını belirlemek için kullanılabilir. Antikorlar, vücudunuzun antijen olarak adlandırılan zararlı maddelere tepki olarak ürettiği proteinlerdir.
Elisa Testi Hangi Hastalıkların Tanısında Kullanılır
- AIDS’e neden olan HIV
- Lyme hastalığı
- Pernisiyöz anemi
- Benekli ateş
- Rotavirüs
- Skuamöz hücre karsinoması
- Frengi
- Toksoplazmozis
- Suçiçeği ve zona neden olan varicella-zoster virüsü
- Zika virüsü
Daha fazla derinlemesine testler yapılmadan önce ELISA sıklıkla bir tarama aracı olarak kullanılır. Yukarıdaki koşulların belirtilerini veya semptomlarını yaşıyorsanız bir doktor bu testi önerebilir.
Elisa Testi nasıl yapılır?
ELISA testi basit ve basittir. Muhtemelen bir onay formu imzalamanız gerekecektir ve doktorunuz testi yapmanın nedenini açıklamalıdır.
ELISA testi, kanınızın bir örneğini almayı içerir. Birincisi, bir doktor kolunuzu antiseptik ile temizleyecektir. Ardından, basınç oluşturmak ve damarlarınızın kanla şişmesine neden olmak için kolunuzun etrafına bir turnike veya bant uygulanacaktır. Sonra, küçük bir kan örneği çizmek için damarlarınızdan birine iğne yerleştirilecektir. Yeterli kan alındığında, iğne çıkarılacak ve iğnenin bulunduğu kolunuza küçük bir bandaj yerleştirilecektir. Kan akışını azaltmak için iğnenin birkaç dakika boyunca yerleştirildiği yerde baskı yapması istenecektir.
Bu prosedür nispeten ağrısız olmalı, ancak bittikten sonra kolunuz biraz atlayabilir.
Kan örneği analiz için bir laboratuvara gönderilecektir. Laboratuarda, bir teknisyen numuneyi, test edilmekte olduğunuz koşulla ilgili spesifik antijeni içeren bir petri kabına ekleyecektir. Kanınız antijene karşı antikorlar içeriyorsa, ikisi birlikte bağlanacaktır. Teknisyen bunu petri kabına bir enzim ekleyerek ve kanın ve antijenin nasıl tepki verdiğini gözlemleyerek kontrol edecektir.
Eğer yemeğin içeriği renk değiştirirse, durumunuz olabilir. Enzim nedenleri ne kadar değişirse teknisyenin antikorun varlığını ve miktarını belirlemesi sağlanır.
Herhangi bir risk var mı?
Bu testle ilişkili çok az risk var. Bunlar şunları içerir:
- enfeksiyon
- baygın hissetmek
- morarma
- normalden daha fazla kanama
- Geçmişte kan vermekte güçlük çekiyorsanız, kolayca çürüyseniz veya hemofili gibi bir kanama bozukluğuna sahipseniz, testten önce doktorunuza bildirdiğinizden emin olun.
Elisa Testi Sonuçları ve Anlamı
Test sonuçları nasıl rapor edilir, analizi yapan laboratuvara göre değişir. Ayrıca, test edilmekte olduğunuz koşula bağlıdır. Doktorunuz sonuçlarınızı ve ne anlama geldiğini tartışmalıdır. Bazen, olumlu bir sonuç, bu koşulun olmadığı anlamına gelir.
Yanlış pozitif ve yanlış negatifler oluşabilir. Yanlış pozitif sonuç, aslında yapmadığınız bir durumun olduğunu gösterir. Yanlış negatif sonuç, gerçekte yaptığınız bir durumun olmadığını gösterir. Bu nedenle, birkaç hafta içinde tekrar ELISA’yı tekrarlamanız istenebilir veya doktorunuz sonuçları doğrulamak veya reddetmek için daha hassas testler isteyebilir.
Elisa Testi Ek Bilgiler
Testin kendisi nispeten basit olmasına rağmen, sonuçları beklemek ya da HIV gibi koşullar için taranmak çok kaygıya neden olabilir. Kimsenin sınava girmeye zorlayamayacağını hatırlamak önemlidir. Bu gönüllüdür. Olumlu HIV sonuçlarının rapor edilmesi için eyaletinizdeki yasaları veya sağlık kuruluşunun politikasını anladığınızdan emin olun.
Testi sağlayıcınızla görüşün. Muhtemel bulaşıcı hastalıkları teşhis etmenin, tedaviye başlamanın ve diğerlerini enfeksiyondan korumanın ilk adımı olduğunu unutmayın.