Ağızda yağ çekme, kökleri Ayurverdik tıbba dayanan yağ çekme diğer bir deyişle “ağızda yağ çevirme” işlemidir. Kökeni ise 3000 yıl öncesine dayanmaktadır.
Yeni başlayanlar bu ağız çalkalama işlemini belki 5 dakika kadar yapabilirler ama asıl olması gereken, bu işlemi her sabah, yağ ağzınızda ince bir süt kıvamına gelene kadar yaklaşık 10 ile 20 dakika arasında yapmaktır.
Ayurveda´da bu yöntem “kavala” veya “gandusha” olarak adlandırılır ve susam yağı veya ghee ile oilpulling metodunu günümüze taşıyan en büyük etkenlerden biri şüphesiz Rus Doktor Fedor Karach´tir. 1990 yılında Rus doktor F.Karach, katıldığı bir kongrede 15 senelik kronik kan hastalığı ve eklem ağrısı yüzünden yataktan kalkamaz halde olmasından sırf bu yöntem ile kurtulduğunu anlatması ile bu metot yayılmaya başladı.
Oil pulling uygulaması hakkında senelerdir çeşitli araştırmalar yapılıyor. 2007, 2008 ve 2011’de özellikle diş çürümesini azalttığı bilimsel olarak kanıtlandı. (45 gün, günde 15 dk. yağ çekme ile).
Yağ çekme ne işi yarar ?
Bakteri ve Toksinlerin Atılmasını Sağlar
Bakteri ve patojenlerin vücudumuza ilk giriş alanlarından biri ağız yoludur. Patojenler ağız içinde, diş ve diş eti ceplerine yerleşebilir. Anatomik olarak bu nedenle vücudumuzda ağız ve boğaz bölgesinde savunma mekanizmaları daha fazla bulunur. Bağışıklık sistemimizin zayıf olduğu zamanlarda ve bir takım diğer etkenler sebebi ile bu patojenler vücudumuza dağılabilir.
Ağızdaki bakteri florası bağırsağımızdaki bakteri florası gibi iyi ve kötü bakterilerden oluşur. Çeşitli gıdalar ağızdaki pH değerinin asitleşmesine neden olur ve alkali olmayan bir pH değerinde patojenler kolaylıkla çoğalabilir. Oil pulling – ağızda yağ çekme sırasında yağ, ağız içinde bulunan mikropları, bakteri ve bakteri toksinlerini vücudumuzdan atılmasına yardımcı olur.
Bir diğer önemli nokta da geceleri vücudumuzun kendini temizlemesi ve bu sırada toksinlerin çoğunun ağzımızda birikmesi. Ağızda yağ çekme işlemi sırasında ağızda bulunan bezeler çalışır, kan dolaşımı artar ve ağzımızda bulunan bakteri ve toksinlerin yanı sıra vücuttaki toksinlerde ağzımızda toplanır. Bu yağ da hepsini içine hapseder ve toksinlerden arınmamızı sağlar.
Bağışıklık sistemini güçlendirir ve arındırır
Ağızdaki tükürük bezelerinin yani sıra lenf sistemi de çalışmasını artırır. Tükürük bezlerinin aktive edilmesinin bir diğer avantajı da bağışıklık sistemini tekrar desteklemesi. Tükürük bezeleri aktive edildiği anda tükürüğün içinde bulunan savunma için önemli olan maddeler de aktive edilir.
Uzak etkenleri de unutmamak gerek; bezelerin aktive edilmesi sayesinde vücudumuzda birtakım enzimler de aktive edilir ve bu da tüm vücudu arındırma işleminde destekler. Ağızda yağ çekme vücudu arındırma´nin yani sıra çoğunlukla periodontosis, diş çürüğü, aft tedavileri için önerilen bir uygulamadır. Aynı zamanda aşağıdaki rahatsızlıklarda da fayda sağlayabilir. Ancak bunlarla sınırlı değildir.
Oil Pulling Faydaları
- Düşük bağışıklık sistemi
- Ağız içi yaralar
- Eklem rahatsızlıkları
- Halsizlik
- Mide/Bağırsak sorunları
- Cilt hastalıkları
- Ağız kokusu
- Kulak/ Burun/ Boğaz rahatsızlıkları
- Romatizmal sorunlar
- Diş eti sorunları
- Alerji
Alman-Rus tercüme bürosunun ortaklaşa hazırladığı Ruslara ait bir araştırmaya göre “Ağızdaki bezelerin önemi sadece sindirim için değil, aynı zamanda toksinlerin vücuttan atılmasında da fayda sağlar. Ağızda yağ çekme sırasında bezelerdeki kan dolaşımı 3-4 kat fazlalaşır bu da bezelerin temizleme etkisini (filtreleme gücünü) yükseltir. Yağ bu aşamada bağlayıcı olarak görev alır, çıkan toksinleri içine hapseder.
Bu işlem günde bir kere en iyisi aç karnına uygulanmalı. Uygulama süresi kişiden kişiye değişebilir, akut hastalıklar için 2 hafta gibi bir süre yetebilir, kronik hastalıklar daha uzun zaman alır. Vücudunda çok fazla toksin bulunanların uygulama sırasında ilk başta şikayetleri artabilir, bu sonradan dengelenir ve azalır.” Ağızda yağ çekme sonrasındaki sıvı içeriği uygulama sonrasındaki sıvıyı mikroskop altında incelediğimizde sıvıda birtakım toksin, bakteri ve patojenler bulabiliriz.
Uygulanması
- Sabah uyanır uyanmaz daha henüz hiç bir şey yiyip içmeden bu uygulamanın yapılması.
- Bir yemek kaşığı (mümkünse organik) ayçiçek yağı veya hindistan cevizi yağını ağzınıza alın ve dişlerinizin arasından geçirin.
- Diliniz yardımı ile uygulamaya destek verebilirsiniz. Ağzınızda yağı çalkalayın, dişlerinizin arasından emin, yağı ileri geri sürükleyin.
- Ağızda yağı çiğneyebilir, pipetle su içercesine yağı dişlerinizin arasından çekebilir /emebilirsiniz.
- Başlangıçta yaklaşık 5 dakika uygulayın – sonradan 15-20 dakika arası uygulanmalı.
- İşlem sonrasında ağzınızdaki yağı bir mendile tükürerek çöpe atın.
- Yağ tükürük ile birleştiğinde ve uygulamada oluşan hareketler sayesinde yağın sıvılığının ve renginin değiştiğini fark edeceksiniz.
- Uygulama aralarinda ufak paydoslar yapabilirsiniz, sadece yağı yutmamaya özen gösterin.
- Yanak ve çene kaslarınızda ağrı veya kramp hissediyorsanız muhtemelen kaslarınızda fazla asitleşme söz konusu veya uygulamayı çok hızlı yapıyorsunuz. Başlangıç için daha kısa bir süre ve daha yavaş hareketler ile yapmanızı tavsiye ederim.
- Uygulamayı yaparken günlük bakımınızı yapabilir veya kahvaltınızı hazırlayabilirsiniz. İşlem sonrasında bekleme süresi yok, ardından hemen su içebilir veya gıda tüketebilirsiniz.
- Uygulama öncesinde dilinizi temizlemek için bir kaşık yardımı ile dilinizin üzerindeki tabakayı sıyırabilirsiniz. (Mecburi değil, sadece ek öneri)
- Oil Pulling metodunu her gün veya dönemsel (yaklaşık 3-4 hafta boyu) yapmanız faydalı olacaktır.
Deneyimler
Okuduğum bir kitapta ağızda yağ çekme metodunu uygulayan katılımcıların aktardığı sonuçları aşağıda paylaşmak istiyorum.
119 katılımcının belirttiği sonuçlar:
-97 kişide pozitif sonuç
-10 kişide değişiklik yok
-12 kişide negatif sonuç
-222 pozitif sonucun bölge/organ ayrıntıları:
- 29 genel sağlık düzelmesi
- 7 göz
- 22 eklem
- 22 kulak burun boğaz
- 18 cilt
- 9 kalp
- 31 solunum yolları
- 9 mide bağırsak
- 14 sinir
- 5 üroloji
- 30 diş ve diş eti
- 4 diğerleri
Negatif sonuç olarak en fazla mide bulantısı, baş ağrısı ve diş dolgusu problemi belirtilmiştir.
Hollandalı bir doktorun kendi yaptığı minik bir çalışmaya göre:
30 kisilik bir grubun katıldığı yağ çekme uygulaması sonucu:
• 6 kisi tamamen (%80-100 arasi) rahatsızlıklarından kurtulmuş.
Rahatsızlıklar: depresyon, konsantrasyon eksikliği, kas krampı, migren, halsizlik, uyku bozukluğu, eklem rahatsızlığı, kabızlık, mide ağrısı…
• 80 yaşındaki bir kadın bacak ülserinden kurtulmuş.
• 9 kişi de yüksek oranda düzelmeler görülmüş (%50-%80)
Rahatsızlıklar: menopoz sorunu, iştahsızlık, cilt kaşıntısı, soğuk el ve ayaklar, işitme probleminin azalması.
• 12 kişi (%30-%50) oranında farklı rahatsızlıklarından kurtulmuş.
• 6 katılımcıda yani yüzde yirmisinde iyileşme görülmemiş.
Bu sonuçlara göre:
Katılımcıların %20’si tamamen iyileşmiş.
Katılımcıların %60’ı kısmen iyileşmiş.
Katılımcıların %20’sinde iyileşme görülmemiş.
Hollandalı doktorun açıklaması:
“Uygulama sırasında bazı bünyelerde kısa süreli yan etki de görüldü. Bunlar halsizlik, cilt kaşıntısı, balgamın artması, ishal veya kabızlık gibi şikayetler. Pozitif etkisine bakıldığında bu geçici rahatsızlıklar herkes tarafından seve seve kabul edilir. Hem uygun hem de basit bir işlem ve %80 gibi müthiş bir başarı oranı mevcut. Kronik rahatsızlıklarda mutlaka uygulanmalı.” Dr. Frey
SORULAR VE CEVAPLAR:
Hangi yağlar kullanılır?
Asırlar önce bu yöntemi keşfedenler ayçiçek yağı kullandı. Fakat zeytinyağı da kullanabilirsiniz. En çok önerilen yağlardan biri hindistan cevizi yağı. Nedeni de en doğal yağlardan olması ve bakteri, mantar gibi virüslere karşı olan etkisi.
İşlem sonrası yağın rengi nasıl değişmeli?
Değişim biraz da kullandığınız yağa bağlı. Örneğin ayçiçek yağı bir süre sonra (önerilen 15 dk) iyice sıvılaşır ve rengi süt beyaza döner.
Detoks işleminin değişen renkle bir ilgisi var mı?
Eğer bu işlemi çok kısa süre yapıyorsanız yağın rengi pek değişmez. Önerilen yukarıda yazdığım gibi süt beyaza dönüp sıvılaşıncaya kadar uygulamak. Yağın rengi az değişti az toksin var, fazla değişti çok toksin var demek doğru bir bilgi değil.
Yağı yutabilir miyiz?
Hayır! Yağın kesinlikle yutulmaması gerekir. İşlemden sonra bir mendile tükürüp atılmasını öneriyorum.
Kaç gün uygulanmalı?
Bu yöntemi ömür boyu uygulayabilirsiniz. Tabii ki dönemsel de uygulamak mümkün. Dönemsel olarak önerilen süre 45 gün. 45 günün ardından biraz mola verip tekrar başlayabilirsiniz.
İşlem sonrası dişleri fırçalayıp su içebilir miyiz?
Evet, bekleme süresi yok. Uygulamanın ardından hemen dişleri fırçalayabilir veya yemek yiyebilirsiniz.
İlaç kullanımı:
Eğer aç karnına ilaç kullanmanız gerekiyorsa yine oilpulling´in hemen ardından ilaçlarınızı alabilirsiniz.
Uygulamayı kimler yapamaz?
Yeni diş veya diş eti ameliyatı olanlar oilpulling uygulamamalı. Protez dişi olanlar uygulamadan önce protezi çıkarmalı.
Yan etkileri?
Yağ çekmenin ardından hassas vücutlar “temizlik krizi” olarak adlandırdığımız durum ile karşılaşabilir. Bu aslında temizleme sürecinin başlamasına ve saklı olan toksinlerin gün yüzüne çıkması nedeni ile oluşabilir. Semptomları, boğaz ağrısı veya gribal enfeksiyon belirtileri olabilir. Bu durumda aslında uygulamaya ara vermek yerine devam etmenizi tavsiye ederiz. Tabii ki bu genel sağlık durumunuza da bağlı, eğer kendinizi çok kötü hissediyorsanız ara verebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Ağızda yağ çekmenin zararları ve yan etkileri
Son olarak….
Tabi ki bir terapi metodu, her şeye karşı faydalı diyemeyiz. Her bünye ayrıdır. Daima kişiye ve hastalıklara bireysel olarak bakılmalı. Oilpulling uygularsanız tüm hastalıklardan kurtulursunuz demek ne kadar yanlış ise bunu uygulamayın hiç bir işe yaramıyor demek de o kadar yanlıştır. Basit ve neredeyse masrafsız olan bu uygulamayı en azından hayatınıza dönemsel olarak eklemenizi tavsiye ederiz.
Şimdi sıra sizde!
Ağızda yağ çekme metodunu uyguladınız ve ne gibi faydalarını gördünüz ? Yazımıza yorum yaparak bizimle deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz.
Sağlıkla kalın.